Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΚΟΥΤΑΚΟΣ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΚΟΥΤΑΚΟ: Γιατί σωστά δεν δόθηκε πέναλτι στο Ξάνθη - ΠΑΟΚ και τα πολλά λάθη στο Ολυμπιακός-Παναιτωλικός

Στην τελευταία αγωνιστική της Super League 1 τα ματς Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ βρέθηκαν στο επίκεντρο διαιτητικά.

Πολύ μεγάλη συζήτηση έγινε για τη φάση στις καθυστερήσεις του αγώνα Ξάνθης-ΠΑΟΚ, όπου ο διαιτητής Βρέσκας έδωσε συνέχεια στο ματς στο χέρι του Λισγάρα, ενώ τα χοντρά λάθη συνέβησαν στο "Γ. Καραϊσκάκης" και στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό.

Στα Πηγάδια, λοιπόν, στο 91' και στο χέρι του Λισγάρα ο διαιτητής Βρέσκας έδωσε συνέχεια στο ματς. Μετά από συνομιλία με τον VAR Διαμαντόπουλο πήγε ο ίδιος στο μόνιτορ και αφού επί περίπου 3,5 λεπτά είδε τη φάση διατήρησε την απόφασή του. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ρέφερι έχει δίκιο. Διότι η μπάλα κτυπάει στο απλωμένο χέρι του αμυντικού της Ξάνθης μετά από καραμπόλα που γίνεται από απομάκρυνση συμπαίκτη του και αφού πρώτα κτυπά στο πόδι του.

Εκείνο που είναι άξιο απορίας είναι το γιατί στη συνέχεια ο διαιτητής κράτησε καθυστερήσεις μέχρι το 101.20.  Είχε δώσει τέσσερα λεπτά καθυστερήσεις και μέσα σε αυτές διακόπηκε το ματς στο 91' για 3,5 λεπτά λόγω VAR. Συν μία αλλαγή που έγινε εντός καθυστερήσεων άλλο μισό λεπτό. Άρα από το 94.30 περίπου που ξεκίνησε το ματς θα έπρεπε να πάμε το πολύ μέχρι το 98.30. 

Σωστά ακυρώθηκε ως οφσάιντ στο α' ημίχρονο ένα γκολ του Μπαξεβανίδη με υπόδειξη του βοηθού Απτόσογλου.

Στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό διαιτητής και VAR δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα. Αρχικά στο πρώτο ημίχρονο ο Τσαγκαράκης δεν απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Μπα, ο οποίος μετά από σφύριγμα για φάουλ κλώτσησε την μπάλα στο σώμα πεσμένου αντιπάλου του. Ήταν μια περίπτωση που δεν είχε δικαίωμα να επέμβει ο VAR Σέζος, αλλά θα μπορούσε πιθανότατα ο 4ος να το κάνει.

Επίσης στο πρώτο ημίχρονο ο Μουνιέ πάει με τεντωμένο πόδι και με τις τάπες και κτυπά στο κεφάλι τον Σα, χωρίς να έχει πιθανότητα να βρει μπάλα. Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση κόκκινης κάρτας και κακώς δόθηκε κίτρινη από τον Κρητικό ρέφερι. Σε αυτή την περίπτωση κακώς δεν υπήρξε παρέμβαση από τον VAR. Στην συγκεκριμένη φάση υπάρχει κι ένα ακόμα μεμπτό ζήτημα. Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Κώστας Καραπαπάς έφτασε μέχρι την εστία του Σα και κάτι έλεγε στον διαιτητή. Αν ήταν δηλωμένος στο φύλλο αγώνα πήρε κίτρινη; Και γιατί ο Τσαγκαράκης δεν του ζητούσε ν' αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο;

Στις καθυστερήσεις του α' ημιχρόνου ακυρώθηκε γκολ του Ελ Αραμπί για οφσάιντ μέσω VAR. Αν και η φάση είναι εντελώς οριακή φαίνεται ότι ο σκόρερ είναι ελάχιστα ακάλυπτος και επομένως σωστά ακυρώθηκε το τέρμα. Άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις και με τη γραμμή του οφσάιντ να μην υπάρχει ακόμα στο VAR είναι πολύ δύσκολες τέτοιες περιπτώσεις. Στο ξεκίνημα του αγώνα είχε ακυρωθεί ένα ακόμα γκολ του Ελ Αραμπί ως οφσάιντ με υπόδειξη του βοηθού Καρσιώτη, αλλά αυτή η φάση ήταν ξεκάθαρη.

Στο δεύτερο ημίχρονο υπάρχει καθαρό πέναλτι σε σπρώξιμο του Μαρσιάλ στον Χασάν. Μάλιστα ο παίκτης του Παναιτωλικού δεν έχει καμία πρόθεση να παίξει την μπάλα και θα έπρεπε να τιμωρηθεί και με κόκκινη κάρτα. Τελικά δεν δόθηκε τίποτα, κάτι για το οποίο φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία διαιτητή και VAR, αφού ο πρώτος δεν κλήθηκε να πάει στο μόνιτορ να δει τη φάση.

Στον αγώνα του ΟΦΗ με τη Λαμία κακώς αρχικά ο διαιτητής Κομίνης έδειξε κόκκινη κάρτα στον Αραβίδη για ένα μαρκάρισμα που δεν ήταν σκληρό. Σωστά με παρέμβαση του Ζαχαριάδη από το VAR την πήρε πίσω και έδειξε τελικά κίτρινη.

Στα υπόλοιπα ματς όλα κύλλησαν ομαλά και δεν υπήρξαν διαιτητικά ζητήματα.