Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΚΟΥΤΑΚΟΣ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΚΟΥΤΑΚΟ: Ούτε... ελληνικό VAR υπάρχει, ούτε οι αγκωνιές και οι σφαλιάρες είναι κίτρινη...

Την 3η αγωνιστική της Super League αυτό που καταλάβαμε διαιτητικά είναι ότι μάλλον στην Ελλάδα εφαρμόζουμε το δικό μας πρωτόκολλο στην εφαρμογή του VAR.

Έτσι, μετά την φάση του ΟΑΚΑ με τον Βράνιες,  είχαμε ανάλογη περίπτωση και στο Κλ. Βικελίδης στον αγώνα του Άρη με τον Παναθηναϊκό.

Εκεί ο Περέα σκόραρε, αλλά το γκολ δεν μέτρησε διότι είχε υποπέσει σε παράβαση ο Μακέντα. Ο VAR Τάσος Παπαπέτρου ειδοποίησε τον διαιτητή Φωτιά ότι υπάρχει κτύπημα του Ιταλού εκτός φάσης και επομένως θέμα εγκυρότητας του γκολ και ενδεχομένως πιθανή κόκκινη κάρτα που δεν έχει δοθεί.

Ο ρέφερι πάει στο μόνιτορ, βλέπει τη φάση και διαπιστώνει ότι ο παίκτης του Παναθηναϊκού έχει κτυπήσει με τον αγκώνα εκτός φάσης στην πλάτη αντίπαλό του. 

Και τι κάνει μετά; Ακυρώνει το γκολ (σωστά), και δείχνει κίτρινη στον Μακέντα! Και παραβίαση πρωτοκόλλου δηλαδή και λάθος απόφαση, αφού το εκτός φάσης κτύπημα του επιθετικού του τριφυλλιού δεν ήταν απλά κόκκινη, αλλά ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ.

Με αφορμή αυτές τις δύο φάσεις καλό θα είναι η ΚΕΔ να μας κάνει μία διευκρίνηση για το πώς λειτουργεί το σύστημα, διότι άλλα μας έλεγαν πριν το πρωτάθλημα (ο διαιτητής VAR επεμβαίνει μόνο όταν είναι 100% σίγουρος ότι υπάρχει ξεκάθαρη περίπτωση κόκκινης που έχει ξεφύγει του διαιτητή, αν δεν είναι σίγουρος πρέπει να μείνει σιωπηλός διότι αν είναι για κάθε φάουλ και κίτρινη να έχουμε  VAR θα... χαθεί η μπάλα) και άλλα βλέπουμε τώρα. Εκτός πια κι αν οι εκπρόσωποι του Τύπου δεν καταλαβαίνουν ελληνικά ή άλλα λένε στους διαιτητές και άλλα σε μας!

Κατά τα λοιπά δεν υπήρχαν άλλα προβλήματα στο ματς της Θεσσαλονίκης και όταν έγινε τσεκ στο VAR απλά επιβεβαιώθηκαν οι αποφάσεις που είχαν παρθεί στον αγωνιστικό χώρο από διαιτητή και βοηθούς.

Στο ΟΑΚΑ εκτός από τη φάση του Βράνιες χρειάστηκε VAR και στο γκολ που πέτυχε ο Βόσνιος, όπου σωστά μέτρησε το γκολ, αν και ο βοηθός Πάγκαλος σήκωσε οφσάιντ. 

Επίσης σωστά ο διαιτητής Μανούχος δεν έδωσε πέναλτι σε βουτιά του Ζεράλδες. Εκεί, μάλιστα, θα μπορούσε να δώσει και κίτρινη στον παίκτη της ΑΕΚ για θέατρο.

Στην Ξάνθη με χρήση VAR μέτρησε το γκολ του Αστέρα Τρίπολης στο οποίο ο βοηθός Φίλος κακώς σήκωσε οφσάιντ.

Στη Νέα Σμύρνη έχει γίνει λάθος στη δεύτερη κίτρινη κάρτα που είδε ο Ζίφκοβιτς της Λάρισας, σε φάση που δεν είναι καν φάουλ. Ο διαιτητής Παπαδόπουλος ξεγελάστηκε από τη δύναμη με την οποία πήγε στη φάση ο παίκτης των Θεσσαλών, ενώ παρασύρθηκε και από τη λανθασμένη υπόδειξη του βοηθού Νικολαϊδη. 

Σε αυτή τη φάση ορθώς δεν έγινε χρήση VAR, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για έλεγχο κίτρινης κάρτας, ακόμα και όταν αυτή είναι η 2η. 

Και κάτι τελευταίο. Ουδεμία σχέση έχουν οι δύο φάσεις της 3ης αγωνιστικής με αυτή της πρεμιέρας στη Λαμία με διαιτητή τον Σκουλά και πρωταγωνιστή και πάλι τον Μακέντα. 

Τότε ο ρέφερι είχε τιμωρήσει με κίτρινη τον Ιταλό για μαρκάρισμα με τις τάπες σε αντίπαλο, του είπαν απ' το VAR να δει τη φάση μήπως έπρεπε να δείξει κόκκινη, αλλά αυτός επέμεινε αφού πήγε στο μόνιτορ στην αρχική του κρίση. Τότε το πρωτόκολλο είχε εφαρμοστεί σωστά και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.