Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΝΤΕΡ ΡΟΕΣΤ

Μάθημα για το VAR στο σεμινάριο διαιτησίας απ' τον Ολλανδό Φαν Ντερ Ρόεστ

Το μάθημα του FIFA VAR Project Leader Μάικ Φαν Ντερ Ρόεστ κυρίαρχησε στο πρόγραμμα του Σαββάτου στο σεμινάριο των διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών της Super League 1 στο Καρπενήσι. 

Η 4η ημέρα του σεμιναρίου περιλάμβανε πρωινή λιπομέτρηση και εν συνεχεία προπόνηση για διαιτητές και βοηθούς με το νεοεισαχθέν για το 2019 τεστ της UEFA SDS/HIIT  ενώ παράλληλα οι παρατηρητές είχαν γραπτές εξετάσεις.

Ακολούθησε ανάλυση της κλινικής διαιτολόγου/διατροφολόγου Ειρήνης Μπαρμπαρούτση πάνω στις Αρχές Αθλητικής Διατροφής. Πριν το γεύμα έγινε ομαδική φωτογράφιση και στη συνέχεια, διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές ενημερώθηκαν για θέματα του VAR από τον FIFA VAR Project Leader Μάικ Φαν Ντερ Ρόεστ.
 
Η παρουσίαση του Ντερ Ρόεστ έγινε σε τρία μέρη και διήρκεσε περί τις τέσσερις ώρες συνολικά. Στο πρώτο μέρος ο αξιωματούχος της FIFA παρουσίασε μια εμπεριστατωμένη ανασκόπηση στο πρωτόκολλο χρήσης του Video Assistant Referee, με ειδικές αναφορές στις περιπτώσεις που εμπίπτουν στην χρήση του και με παραδείγματα από το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών (όπου την ελληνική διαιτησία είχε εκπροσωπήσει η Χρύσα Κουρομπίλια).

Επίσης ανέλυσε video clips και από άλλες διοργανώσεις της FIFA όπου είχε γίνει χρήση του συστήματος, αλλά και από το πρωτάθλημα Ολλανδίας.

Στο δεύτερο μέρος πρόβαλλε εικόνα και ήχο από το Video Operations Room (VOR) και το ακροατήριο είχε τη δυνατότητα να ακούσει και τους διαλόγους ανάμεσα στους διαιτητές και τους συναδέλφους τους στο VAR, ενώ το τρίτο μέρος καλήφθηκε με clip-ερωτήσεις προς τους συμμετέχοντες, που κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις και να δώσουν απαντήσεις.

Εκεί φάνηκε ότι διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο έχοντας εμπεδώσει σε μεγάλο βαθμό τα επί μέρους στοιχεία του νέου προγράμματος. Βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να φανούν και στην πράξη.