Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
κορονοιοσ

Ο ΠΟΥ για τον κορονοϊό: "Θα γίνουν και άλλες χώρες σαν την Ιταλία!"

Έντονη είναι η ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού και της σοβαρότητάς του, όπως τονίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε ότι πλέον είναι πανδημία. Μάλιστα, τονίστηκε πως και άλλες χώρες αναμένεται να βρεθούν στην ίδια κατάσταση με τη Ιταλία και το Ιράν!

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, η χρήση του όρου παγκόσμια πανδημία για να περιγραφεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Ο δρ Μάικ Ράιαν είπε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κατάσταση στο Ιράν είναι “πολύ σοβαρή” και ότι ο διεθνής οργανισμός θα ήθελε να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη περίθαλψη για τους ασθενείς. Δήλωσε ότι εστάλησαν 40.000 τεστ για την ενίχνευση του κορονοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο τα ιατρικά εφόδια έχουν “πολύ μεγάλη έλλειψη” και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλες προμήθειες.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ωστόσο άλλες χώρες “θα βρεθούν πολύ σύντομα στην ίδια κατάσταση με τον κορονοϊό”.

Ο δρ Ράιαν είπε επίσης ότι υπάρχει “έλλειψη ανθεκτικότητας στα συστήματα δημόσιας υγείας ορισμένων χωρών και απηύθυνε έκκληση για καλύτερη παρακολούθηση, ιχνηλάτηση και “βελτίωση σε αυτά που κάνουμε”.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους από την πλευρά του κάλεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επιδημία, τονίζοντας ότι τα επιθετικά μέτρα μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλο ρόλο για τον περιορισμό της επιδημίας.

“Μας προβληματίζουν βαθύτατα και τα ανησυχητικά επίπεδα της ταχύτητας και της σοβαρότητας του ιού και τα ανησυχητικά επίπεδα της αδράνειας. Έτσι καταλήξαμε στην αποτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία”, δήλωσε.