Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΜΕΘ

Κορονοϊός: Δεύτερος ασθενής στην Πάτρα σε ΜΕΘ

Αυξάνονται στην Ελλάδα τα σοβαρά περιστατικά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός. Τα τελευταία 24ωρα ραγδαία επιδείνωση εμφάνισε και δεύτερος ασθενής, επαφή των προσκυνητών του Ισραήλ, ο οποίος πάσχει από σοβαρή πνευμονία. Ο 64χρονος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νόσησε μετά από επαφή με τη σύζυγό του, η οποία είχε ταξιδέψει με το γκρουπ στο Ισραήλ.

Εκτός από τον 67χρονο προσκηνητή που εντοπίστηκε ως το πρώτο θετικό κρούσμα από το γκρουπ των εκδρομέων του Ισραήλ στην Ηλεία και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ΜΕΘ, υπάρχει και δεύτερος ασθενής που εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά από επιπλοκή σοβαρής πνευμονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα 64 ετών, ο οποίος εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στην οποία νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Ο άνδρας βρισκόταν σε κατ΄ οίκον περιορισμό στην Αμαλιάδα, ενώ και η σύζυγός του, θετική στον ιό, νοσηλεύεται επίσης στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά σε απλό θάλαμο της οφθαλμολογικής κλινικής. Ο άνδρας το τελευταίο 24ωρο εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Πάτρας.  Να σημειωθεί ότι είναι το τρίτο περιστατικό στη χώρα μας που χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ ο δεύτερος είναι ένας 54χρονος ασθενής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. 

Σε σοβαρή κατάσταση και 43χρονος ιερωμένος

Σε σοβαρή κατάσταση αλλά εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πάτρας και 43χρονος ιερωμένος, ο οποίος εντοπίστηκε από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους εκδρομείς - προσκληνητές των Αγίων Τόπων. Είχε από την αρχή έντονα συμπτώματα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες του καθώς είχε λιποθυμήσει δύο φορές πριν ακόμα διαγνωστεί και εισαχθεί στο νοσοκομείο: Τη μία φορά στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της επιστροφής των εκδρομέων από το Ισραήλ και τη δεύτερη όταν επέστρεψε στον τόπο του. Μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, πάντως, η κατάσταση της υγείας του ήταν σταθερή και δεν ενέπνεε ιδιαίτερη ανησυχία.

Κατά την 6η - 7η ημέρα της νοσηλείας του, όμως, εμφάνισε επιδείνωση από το αναπνευστικό του σύστημα και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο για τα κρούσματα της νόσου COVID-19 θάλαμο της οφθαλμολογικής κλινικής.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι, ωστόσο, είναι οι γιατροί και με μια πρωτοφανή για τα ιατρικά δεδομένα, ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ο νέος κορονοϊός. Ασθενείς που στην αρχή της νόσησής τους έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, μπορεί την 5η ή 6η ημέρα να παρουσιάσουν ξαφνική επιδείνωση.