Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαυροπάνο

ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ: Ο Απόλλων Σμύρνης «θυμάται» τoν Μαυροπάνο!

Ο Ντίνος Μαυροπάνος, που πήρε μεταγραφή από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Άρσεναλ, ανήκε στον Απόλλωνα Σμύρνης προτού πάρει το δρόμο για την ομάδα των Ιωαννίνων. Η "Ελαφρά Ταξιαρχία", μάλιστα, επωφελήθηκε από το deal των Ηπειρωτών με τους "κανονιέρηδες", καθώς εδικαιούτο τροφεία.

Σε ηλικία 6,5 ετών ο 20χρονος σήμερα Μαυροπάνος άρχισε να παίζει μπάλα στο ποδοσφαιρικό σχολείο των ακαδημιών του ΓΣ "Απόλλων Σμύρνης". Ο Ερασιτέχνης ετοίμασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον νυν κεντρικό αμυντικό της Άρσεναλ.

Μπορείτε παρακάτω να δείτε σε εικόνες το πρώτο του δελτίο, όταν φορούσε τα "κυανόλευκα" σε παιδική ηλικία, video με γκολ στα 13 του, δηλώσεις τριών προπονητών του, αλλά και του Αριστείδη Καμάρα, που εξηγεί γιατί έφυγε από την "Ελαφρά Ταξιαρχία".

 

Το πρώτο ποδοσφαιρικό δελτίο του Ντίνου Μαυροπάνου. Εκδόθηκε για λογαριασμό του ΓΣ Απόλλωνα Σμύρνης λίγους μήνες πριν ο ποδοσφαιριστής κλείσει τα 16 του χρόνια.

ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ: "ΧΑΡΑ, ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΛΥΠΗ"

Ο πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλωνα Σμύρνης, Παναγιώτης Καταβέλος, ανέφερε στο apollongs.gr: "Αισθανθήκαμε μεγάλη χαρά για τη μεταγραφή του Ντίνου Μαυροπάνου στην Άρσεναλ. Ένα παιδί που από 6 έως 18 ετών ανήκε στις ακαδημίες του Γ.Σ. Απόλλωνα Σμύρνης. Αισθανόμαστε χαρά για την πρόοδό του στον ποδοσφαιρικό «στίβο», που βέβαια επετεύχθη με πολλή και σκληρή δουλειά, μαζί με το ταλέντο του, αλλά και τιμή, τιμή που φόρεσε τόσα χρόνια την τιμημένη μας φανέλα και φώναζε εκατοντάδες φορές Απόλλων.

Αισθανόμαστε τιμή για τον χαρακτήρα του και χαρά που μας έφερε ένα απρόσμενο και πολύτιμο χρηματικό έσοδο, τόσο πολύτιμο τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αισθανόμαστε και λύπη. Λύπη γιατί θα προτιμούσαμε το ταλέντο του να ξεδιπλωνόταν στη δική μας Π.Α.Ε. και να τον χειροκροτούσαμε σαν αστέρι στην ομάδα μας. Όμως η ιστορία του Μαυροπάνου δείχνει ξεκάθαρα ότι στις ακαδημίες του Γ.Σ. Απόλλωνα Σμύρνης γίνεται εξαιρετική δουλειά, παρότι δεν κάνουμε επιλογές αθλητών, παρά τις ελλείψεις αγωνιστικών χώρων, παρά τα ισχνά οικονομικά μας. Εμείς θα συνεχίσουμε την λειτουργία της Ποδοσφαιρικής Ακαδημίας μας, να βγάζουμε καλούς αθλητές και χαρακτήρες, να τροφοδοτούμε τις Κ17 και Κ20 της ΠΑΕ με αξιόλογα στελέχη και ευελπιστούμε να βλέπουμε αρκετά «παιδιά μας» στην ομάδα της Π.Α.Ε. στη Super League".

ΚΑΜΑΡΑΣ: "Ο ΜΑΥΡΟΠΑΝΟΣ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑΤΙ..."

Ο πρώην πρόεδρος του ερασιτέχνη, νυν μέλος του ΔΣ και μεγάλη δόξα του Απόλλωνα και του Παναθηναϊκού, Αριστείδης Καμάρας, θυμάται για τον Ντίνο Μαυροπάνο: "Το πρώτο του δελτίο το υπέγραψε στα 13 του χρόνια στον ερασιτέχνη, κατόπιν εισήγησης των προπονητών του. Τότε, δηλαδή, που ήμουν πρόεδρος στον ΓΣ. Από μικρός, βέβαια, έπαιζε στα τμήματα υποδομής της ομάδας μας μέσω καταστάσεων. Εκείνο που ακόμη μπορώ να πω είναι ότι… γεννήθηκε ένα θέμα με τον Μαυροπάνο όταν το παιδί συμπλήρωνε τα 18 του χρόνια. Εκείνη την εποχή έπαιζε με δελτίο του ερασιτέχνη Απόλλωνα στην Κ20 της ΠΑΕ και είτε θα γινόταν ημιεπαγγελματίας είτε επαγγελματίας στην πρώτη ομάδα, όπως ορίζει ο νόμος. Εμείς, ως ερασιτέχνης, δεν μπορούσαμε να τον κρατήσουμε. Τότε, λοιπόν, ήρθε ο πατέρας του στα γραφεία μας ζητώντας να τον αποδεσμεύσουμε.

Απαντήσαμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα, αρκεί να έχουμε και τη συναίνεση της ΠΑΕ Απόλλων, που έχει και την πρωτοπραξία και μπορεί να τον κάνει επαγγελματία. Η ΠΑΕ μας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να τον κάνει επαγγελματία κι έτσι το παιδί έμεινε ελεύθερο. Τη μία ημέρα ελευθερώθηκε και την επόμενη τον θυμάμαι να γράφεται για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το παιδί έπαιξε όλη την μαθητική περίοδο στον Απόλλωνα και έφυγε στα 18 του χρόνια για τον ΠΑΣ, όπου και έκανε αυτό το τεράστιο άλμα στην καριέρα του.

 

 

Αισθάνομαι πάρα πολύ ευτυχής που ένα παιδί από τα σπλάχνα του ερασιτέχνη Απόλλωνα – όπως και άλλα που παίζουν επαγγελματικά είτε στην ΠΑΕ Απόλλων, όπως ο Κύργιας, είτε αλλού – αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους “Gunners”. Όλων μας οι ευχές τον συνοδεύουν. Νομίζω ότι στα δύο τελευταία χρόνια είχε εξαιρετική πρόοδο. Ειδικά στο ξεκίνημα της εφετινής σεζόν απέδειξε ότι είναι ένα παιδί με τεράστια φυσικά και αθλητικά προσόντα. Πέρα, όμως, από τις αθλητικές προϋποθέσεις που διαθέτει απέδειξε και σε δηλώσεις στις οποίες τον άκουσα πόσο προσγειωμένο παιδί είναι. Αυτό είναι ένα τεράστιο προσόν κι ένα μεγάλο όπλο για το μέλλον. Από τις δηλώσεις μπορείς να καταλάβεις πολλά για έναν ποδοσφαιριστή".

ΖΟΥΜΠΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΨΙΛΟΛΙΓΝΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΔΙΑ"

Όταν ο Ντίνος Μαυροπάνος πήγε πρώτη δημοτικού ξεκίνησε παράλληλα την ποδοσφαιρική του φοίτηση στις ακαδημίες του ΓΣ Απόλλωνα Σμύρνης. Πρώτος προπονητής του τότε και για την επόμενη τριετία στα τμήματα τζούνιορ και Παμπαίδων ήταν ο Νίκος Ζουμπατόπουλος, που θυμάται: "Ήταν ένα αδύνατο παιδάκι, που τότε δεν είχε την τεχνική κατάρτιση που θα σε έκανε να τον ξεχωρίσεις από την αρχή. Τότε ήταν αδύνατον να προβλέψεις την πορεία που θα ακολουθούσε και ότι θα έφτανε να πάρει μια σπουδαία μεταγραφή στην Άρσεναλ.

 

 

Αλλά θυμάμαι ότι από εκείνη την ηλικία είχε θέληση για δουλειά κι όπως φαίνεται αυτό έκανε και στα επόμενα χρόνια. Θυμάμαι ένα παιδί σεμνό, πειθαρχημένο, που δεν έχανε προπόνηση και είχε μεγάλη διάθεση για μάθηση. Είχε από τότε στοιχεία εξαιρετικού χαρακτήρα, κάτι που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ανέλιξη ενός παίκτη. Ξεχώριζε σίγουρα γι’ αυτό. Ο Ντίνος στην ηλικία που τον είχα εγώ από τεχνικής άποψης δεν ήταν Τσιάρτας ή… Μαραντόνα για να τον ξεχωρίσεις, αλλά ένα παιδί ψιλόλιγνο με μεγάλα πόδια. Εξάλλου έναν παίκτη μπορείς να τον κρίνεις στα 14 ή 15 του χρόνια. Είναι, ξεκάθαρο, όμως, ότι ο Ντίνος δούλεψε πολύ στην πορεία των χρόνων . Ο σωματότυπος του, πλέον, βγάζει μάτια. Είναι πολύ δυνατός, είναι γρήγορος και σίγουρα δουλεύτηκε πολύ και στα Γιάννινα τα τελευταία δύο χρόνια".

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: "Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕΣ, ΤΟ ΕΚΑΝΕ, ΟΞΥΔΕΡΚΗΣ"

Προπονητής του Ντίνου Μαυροπάνου στο εφηβικό τμήμα του ΓΣ ΑπόλλωνΑ Σμύρνης τη σεζόν 2012-13 ήταν ο Κυριάκος Μαυρίδης, ο οποίος ανέφερε: "Εγώ τον Ντίνο τον είχα στην τότε ομάδα των εφήβων του Απόλλωνα, όπου αγωνίζονταν παιδιά γεννηθέντα από το 1995 έως το 1997. Εκείνος ήταν ο πιο μικρός κι έπαιζε ενάντια σε παιδιά τουλάχιστον δύο χρόνια μεγαλύτερά του και παρά το γεγονός αυτό ξεχώριζε. Ηταν πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι, καθώς ήταν από τότε ψηλό παιδί, αλλά για την ηλικία του είχε και το άλμα αλλά και το σωστό τάιμινγκ. Θυμάμαι πως είχαμε κάνει αρκετά γκολ με κεφαλιές δικές του. Το στοιχείο, όμως, που έκανε τον Ντίνο να ξεχωρίζει ακόμη πιο πολύ ήταν αυτό που εμείς οι προπονητές λέμε οξυδέρκεια. Τα έπαιρνε αμέσως. Ό,τι του έλεγες το έκανε. Από μικρός ήταν ο παίκτης ο οξυδερκής, ο έξυπνος ποδοσφαιρικά αλλά και γενικά, αφού ήταν και καλός μαθητής.

Το μόνο που μπορώ να πω ότι του έλειπε ήταν η πιο έντονη προπόνηση, κάτι στο οποίο πρέπει να δούλεψε πολύ όταν πήγε στα Γιάννενα, καθώς πριν από έναν χρόνο που τον είδα είχε γίνει θηρίο. Τον είδα μαζί με τον πατέρα του και πραγματικά είχε αλλάξει πολύ ο σωματότυπός του. Εκείνη την περίοδο του έλειπε μόνο η δύναμη, αν και έπαιζε με παιδιά που ήταν μεγαλύτερα και σε αυτές τις ηλικίες φαίνεται η διαφορά στην ταχύτητα και στη δύναμη. Αλλά ο Ντίνος δούλεψε και σε αυτό και το έφτιαξε.

 

 

Είχε τα στοιχεία από μικρός. Διότι και καλός με την μπάλα ήταν και διάβαζε τις φάσεις. Τις καταλάβαινε, δεν χρειαζόταν να κάνει περιττές κινήσεις για να κόψει μια μπαλιά ή για να προωθήσει την μπάλα. Είχε φοβερή αντίληψη, ενώ, βέβαια, ήταν καλός και με την μπάλα στα πόδια του, ήρεμος στο παιχνίδι του και πάνω απ’ όλα καλός χαρακτήρας.  Τον έναν χρόνο που τον είχα εγώ ήταν άψογος στα πάντα. Ήταν συνεπής στις προπονήσεις και του άρεσε η δουλειά. Λέω ξανά το μόνο που το έλειπε ήταν να κάνει προπόνηση σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ευτυχώς που βρήκε έναν από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές μαζί με τον Γιώργο Παράσχο, τον Γιάννη Πετράκη, ο οποίος τον πίστεψε και τον βοήθησε».

Για τη μεταγραφή του Μαυροπάνου στην Αρσεναλ, αλλά και για το ότι δεν έγινε επαγγελματίας στην ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης προτού πάει στα Γιάννενα, ο Κυριάκος Μαυρίδης σχολίασε:

"Λίγους μήνες μετά τις πρώτες του συμμετοχές στη Superleague πήρε μεταγραφή στην Αρσεναλ. Αυτό φυσικά και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς εγώ περίμενα περισσότερο μια εσωτερική μετακίνηση σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ, αφού είχα ακούσει ότι τον ήθελε ο Μπάγεβιτς. Δυστυχώς δεν τον κράτησαν στην ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης πριν πάει στα Γιάννενα, παρότι ο Δημήτρης Ρούσσος που τον είχε στους νέους της ΠΑΕ τον πίστευε πολύ. Είναι κρίμα γιατί και άλλοι παίκτες που ξεκίνησαν από τα σπλάχνα των ακαδημιών του ερασιτέχνη Απόλλωνα τελικώς δεν αγωνίστηκαν στην ανδρική ομάδα και κάνουν αλλού καριέρα. Όπως για παράδειγμα ο Βασίλης Αγγελόπουλος ή ο Παναγιώτης Γκίνης που τώρα αγωνίζεται στην ομάδα Κάτω των 20 ετών της ΑΕΚ".

ΜΑΝΑΦΑΣ: "ΚΑΘΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ"

Για μια διετία, τις σεζόν 2010-11 και 2011-12, ο Ντίνος Μαυροπάνος έκανε προπόνηση και αγωνιζόταν υπό την καθοδήγηση του Νίκου Μανάφα στο παιδικό και εφηβικό τμήμα του Απόλλωνα Σμύρνης. "Ο Ντίνος από πολύ μικρός αγαπούσε το ποδόσφαιρο. Ήταν ένας παίκτης που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στην ομάδα του γιατί αγαπάει τη δουλειά. Ήταν συνεπής στις προπονήσεις, δεν έλειπε ποτέ, ήταν δεκτικός και είχε και καλό μυαλό. Επίσης είχε και καλή τεχνική κατάρτιση παρά την ηλικία και τον σωματότυπό του, το ότι ήταν δηλαδή ψηλός και αδύνατος" τόνισε αρχικά ο Νίκος Μανάφας και συνέχισε: "Ήταν από τότε πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι. Και αλτικός και τεχνικά καλός, πηδούσε στον σωστό χρόνο, ενώ και οι επιλογές του με την μπάλα ήταν πάντα σωστές. Σημαντικό προσόν μαζί με τα σωματικά του προσόντα. Γι’ αυτό, μάλιστα, τον έβαζα κάποιες φορές να παίζει σαν 6αρι, αλλά και σαν φορ όταν σε κάποια παιχνίδια πιεζόταν η ομάδα.

 

 

 Ο Κωνσταντίνος επίσης από μικρός είχε πολύ καλές τοποθετήσεις, όπως και σωστή πρώτη πάσα. Το μόνο στο οποίο υστερούσε ήταν ότι δεν ήταν πολύ γρήγορος, ταχυδυναμικός, αλλά για να τα λέμε σωστά δεν γίνεται σε αυτήν την ηλικία κάποιος παίκτης να είναι ιδιαίτερα ταχυδυναμικός.  Αυτό για το οποίο επίσης ξεχώριζε ήταν το μυαλό του. Δεν βιαζόταν με την μπάλα. Ήξερε τι να την κάνει, καθώς διέθετε και καλή ντρίμπλα.  Ακόμη από τότε σκόραρε εύκολα στα στημένα. Είτε σε κόρνερ είτε σε φάουλ έκανε γκολ διότι είχε καλή αντίληψη του χρόνου στον οποίο έπρεπε να πηδά, ενώ σκόραρε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και στα 10 λεπτά που έπαιζε φορ.

Να επαναλάβω, όμως, ότι ο Ντίνος από μικρό παιδί είχε φοβερή συνέπεια. Όταν τον έχει ένας προπονητής στην ομάδα χαίρεται να δουλεύει μαζί του. Θέλει να χτίσει πάνω του. Τώρα σε πιο επίπεδο μπορούσε να φτάσει δεν μπορούσε κάποιος να το ξέρει σε εκείνη την ηλικία. Ο Ντίνος είχε καλή επικοινωνία και με τους συμπαίκτες του και με τους προπονητές και με την ομάδα. Οι γονείς του σίγουρα βοήθησαν διότι εκτός από καλός παίκτης ο Ντίνος ήταν πολύ καλός χαρακτήρας και πολύ καλός μαθητής. Σε όλο αυτό το κομμάτι η οικογένεια βοηθάει, γιατί κρατάει ισορροπίες. Σε διάφορα πράγματα. Στο φαγητό, στη διασκέδαση, στην ξεκούραση, στο φροντιστήριο. Το λέω γιατί υπάρχουν παιδιά με ταλέντο, αλλά όταν δεν έχουν τη βοήθεια της οικογένειας υπάρχουν κενά. Ο πατέρας του Ντίνου ήταν πάντα κοντά, κάθε μέρα στην προπόνηση, σε όλα τα παιχνίδια, πάντα δίπλα στον Ντίνο και αυτό είναι πολύ σημαντικό".

"ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΗΡΕ ΕΞΙ ΠΟΝΤΟΥΣ"

Για την αλλαγή που διαπίστωσε στον Μαυροπάνο όταν τον είδε από κοντά το καλοκαίρι του 2017, για το τι… είδαν οι Άγγλοι, αλλά και για την προσήλωση του Ντίνου είπε:

"Όταν τον είδα το καλοκαίρι τον Ντινάκο – εγώ πάντα έτσι τον έλεγα – διαπίστωσα ότι άλλαξε πολύ. Τον είχα δει και τα Χριστούγεννα και η διαφορά στο σώμα του από την προπόνηση και τη δουλειά που έκανε στα Γιάννενα ήταν εμφανής. Δεν γίνεται να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο χωρίς δουλειά και είναι σίγουρο ότι ο Γιάννης Πετράκης και ο γυμναστής του ΠΑΣ Βασίλης Αλεξίου δούλεψαν εξαιρετικά και πολύ με τον Μαυροπάνο, συμβάλλοντας σοβαρά στην εξέλιξη του. Στα Γιάννινα πήγε ένα παιδί που είχε όρεξη για δουλειά, ήταν καλός δέκτης και αυτό βοήθησε ώστε αυτοί οι άνθρωποι να χτίσουν πάνω του. Είχε ούτως ή άλλως την ικανότητα, δούλεψε στα δυνατά αλλά και στα αδύνατα σημεία του, βελτίωσε πολύ και την ταχυδυναμική του και έφτασε να πάρει μεταγραφή στην Άρσεναλ.

 

 

Όταν έφυγε στα 18 του από τον Απόλλωνα ήταν 1,88 και μέσα σε δύο χρόνια πήρε έξι πόντους. Όλα αυτά τα πέτυχε γιατί είχε το ταλέντο, τις σωστές βάσεις, όρεξη για δουλειά και κόπιασε. Νομίζω ότι οι Άγγλοι είδαν σε αυτό το παιδί προοπτική. Έχει το στυλ που ταιριάζει στο δικό τους παιχνίδι, είδαν ένα παιδί ψηλό και δυνατό με πολύ καλά στοιχεία, που επίσης δεν φοβόταν το εξωτερικό. Λέει πολλά για τον χαρακτήρα του Ντίνου ότι προτιμούσε πριν καν εμφανιστεί η Άρσεναλ το εξωτερικό και όχι τη μετακίνηση στο εσωτερικό (σ.σ. για τον Μαυροπάνο ενδιαφέρονταν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ). Ήξερε ότι μπορούσε το εξωτερικό και το ήθελε. Ενώ ένα παιδί χωρίς τέτοια προσήλωση θα αρκούταν στο “εδώ”. Γι’ αυτό λέω ότι παίζει ρόλο και η οικογένειά του. Βλέπεις ότι ο  Ντίνος είναι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει. Δεν ασχολείται με το διαδίκτυο όλη την ώρα για παράδειγμα. Είμαστε φίλοι στο facebook και τον παρακολουθώ. Δεν ασχολείται όλη την ώρα με αναρτήσεις, κάνει focus στο ποδόσφαιρο".

ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΑΝΟΥ ΤΟ 2010 ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Στο παρακάτω βίντεο σκοράρει με κεφαλιά (με τη φανέλα με το νούμερο 8) από κόρνερ με τη φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης σε αγώνα που έγινε στα Βριλήσσια ενάντια στον ΠΑΟΚ τον Δεκέμβριο του 2010, λίγες ημέρες δηλαδή αφότου έγινε 13 ετών.  Από τότε ήταν εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι. Υγ: Η περιγραφή του αγώνα έγινε για λογαριασμό της ομάδας του ΠΑΟΚ.