Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΜΠΑΧ

Η ΔΟΕ θέλει να γίνουν κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Απομένουν τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των επαναπρογραμματισμένων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, αλλά η ακύρωση των τουρνουά πρόκρισης σε διάφορα αθλήματα, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την COVID-19, αποτελεί τροχοπέδη για άλλη μια φορά στην πορεία προς τη διοργάνωση.

Με προθεσμία την 29η Ιουνίου που ορίστηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για την ολοκλήρωση των προκριματικών, το 25% των θέσεων στην ποσόστωση των αθλητών δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί, με άλλο ένα 14% να αναμένεται ότι θα αποφασιστεί με βάση τις βαθμολογίες (rankings).

Ο αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενόργανης γυμναστική στο σύνθετο ατομικό που επρόκειτο να γίνει αρχές Μαϊου στο Τόκιο ακυρώθηκε αυτήν την εβδομάδα μετά την ακύρωση των αντίστοιχων αγώνων στη Στουτγάρδη και το Μπέρμιγχαμ, αναγκάζοντας τις Αρχές να θεωρήσουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 ως βασικό κριτήριο συμμετοχής των αθλητών στους Ολυμπιακούς.

Εν τω μεταξύ, οι προκριματικοί Παναμερικανικοί αγώνες για το Κάνοε Σπριντ που επρόκειτο να γίνουν τον Απρίλιο στην Κουριτίμπα της Βραζιλίας, ακυρώθηκαν επίσης, με αποτέλεσμα οι 14 θέσεις που θα απονέμονταν, να καθοριστούν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κάνοε, μετά από συζητήσεις με τη ΔΟΕ.

Οι ευρωπαϊκοί προκριματικοί πυγμαχίας, οι οποίοι ξεκίνησαν στο Λονδίνο πέρυσι πριν ξεσπάσει η πανδημία στον αθλητισμό, θα διεξαχθούν τώρα στο Παρίσι τον Ιούνιο, αλλά ο παγκόσμιος τελικός για τα Ολυμπιακά προκριματικά ακυρώθηκε, προς απογοήτευση πολλών πυγμάχων.

Η ΔΟΕ - η οποία απέκλεισε τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας το 2019 - έχει πλέον ως αποστολή να διαθέσει πάνω από 50 θέσεις σε διάφορες χώρες, με βάση τα αποτελέσματα από το 2017.

Οι αθλητές του τριάθλου, περιμένουν επίσης με αγωνία για την επανεκκίνηση των προκριματικών αγώνων τον Μάιο, με την Εκτελεστική Επιτροπή της διεθνούς ομοσπονδίας να λαμβάνει την τελική απόφαση στις 18 Μαρτίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΔΟΕ επανέλαβε σταθερά τη στάση της και δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι οι Αγώνες του Τόκιο θα γ'ινουν κανονικά και δεν θα αναβληθούν για δεύτερη φορά.

Ωστόσο, πολλοί αθλητές που απομένουν να διεκδικήσουν το εισιτήριό τους για το Τόκιο, θα περιμένουν με αγωνία μέχρι οι διεθνείς ομοσπονδίες να κάνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.